Ghid complet pentru semanarea gazonului
Gazonul se poate semana incepand din martie pana in noiembrie, insa cele mai bune perioade sunt primavara si toamna.
Vom detalia fiecare etapa a semanarii gazonului care ofera rezultate excelente, dupa mai multe variante testate de noi.
1. Pregatirea terenului
Primul pas este sa eradicam burienile si vegetatia existenta. Acest lucru se poate face in mod natural prin tundere foarte scurta si apoi greblare. Folositi erbicid total doar in ultima instanta, iar daca o faceti tineti cont ca trebuie sa asteptati minim 14 zile din momentul erbicidarii pana la semanare.
Urmatorul pas dupa curatarea terenului va fi sa il sapam sau aram fie manual fie cu ajutorul unei motosape sau a unui motocultor. Pământul trebuie arat sau săpat aproximativ 20 - 30 cm și ulterior măcinat pentru a zdrobi și omogeniza stratul de suprafață. Ultimul pas pentru pregatirea terenului este nivelarea solului. Nu trebuie lasati bulgari de pamant mai mari de 1-2cm in diametru!
2. Alegerea semintelor de gazon potrivite pentru tine
Alegerea semințelor potrivite pentru a le folosi este unul dintre elementele cheie ale unui gazon de succes. Trebuie luați în considerare factori climatici precum locația geografică (munte/deal sau campie) și expunerea la soare, așteptările estetice dorite în ceea ce privește culoarea și textura frunzelor și nivelul de întreținere pe care cineva este dispus să-l dedice gazonului.
Un ultim factor de luat în considerare atunci când alegeți semințele de gazon este rezistența la trafic: dacă aveți copii și animale si doriți un gazon rezistent și utilizabil, trebuie să alegeți semințele potrivite.
In catalogul nostru – click aici – veti regasi mai multe tipuri de seminte gazon. Prezentam pe scurt caracteristicile catorva din ele:
Olimpia - Sortiment profesional, din soiuri de provenienta SUA, dezvolta un foliaj VERDE INCHIS (cea mai inchisa nuanta de gazon existenta), pentru curti umbrite sau insorite, rezistent la trafic si tundere mai scurta. Aspect sport, frunza subtire. Disponibile la ambalaj de 1kg si 5kg.
Giada - Sortiment profesional de seminte de gazon pentru umbra. Aspect sport, frunza subtire.Disponibile la ambalaj de 1kg si 5kg.
Maciste – Sortiment profesional, din soiuri de provenienta SUA, dezvolta un foliaj VERDE INCHIS, adecvate pentru curti insorite, cu rezistenta la seceta si un necesar de apa mai redus. Dezvolta o frunza ceva mai groasa decat Olimpia. Disponibile la ambalaj de 1kg si 5kg.
Gama de seminte de gazon ROYAL - cu variantele Sport, Blue si Park, sunt mixuri de seminte super-premium de provenienta SUA, sunt recomandate in orice context in care se doreste un gazon perfect, fie ca vorbim de utilizare Sport, Rezidential, sau pentru Parcuri/spatii publice.
Profesional Premimum - Un gazon reprezentativ de mare valoare estetică. Cea mai bună variantă pentru peluze predominant însorite, cu trafic sau unde se dorește un aspect deosebit 12 luni pe an. Acest produs suporta tunderea scurta, chiar si la 2-3cm. Disponibile la ambalaj de 1kg si 5kg.
Tytan - un mix de seminte la un pret excelent, perfect pentru cei care vor un gazon frumos care sa vina cu minim de efort de intretinere. Disponibile la ambalaj de 1kg si 5kg.
Seminte Gazon Universal 15kg - raport excelent calitate pret datorita ambalajului la sac de 15kg. Acopera 500-600mp.
Seminte de gazon cu trifoi - ambalaj de 10kg, ce contine seminte de nano-trifoi, mix ideal pentru zone unde ne dorim ingrijire redusa si un necesar mai mic de ingrasamant si apa.
3. Distribuirea semintelor
Semănatul trebuie efectuat cu un distribuitor de seminte/ingrasaminte adecvat. Dacă optați pentru semănat manual, va trebui să aveți grijă să distribuiți uniform cantitatea potrivită de semințe. Pentru o distribuire uniforma, impartiti cantitatea de seminte necesara in doua jumatati si aplicati jumatate pe orizontala si jumatate pe verticala.
La sfârșitul acestei faze, solul va fi din nou tavalugit pentru a pune bine sămânța în contact cu solul, pentru a compacta terenul și a împiedica ploaia și vântul să miște semințele. Puteți folosi fie un tavalug, fie mijloace artizanale precum un europalet intors invers careia ii adaugam o greutate deasupra, un cilindru, etc.
4. Fertilizare la semanarea gazonului
Este esentiala acum distribuirea unui ingrasamant specific pentru faza de germinare cu un continut ridicat de fosfor care sa ajute gazonul in primele faze delicate de germinare si crestere. Este o fertilizare care nu trebuie omisa pentru a evita riscul compromiterii muncii depuse pana acum. Exemple de îngrășăminte foarte bune în acest sens sunt SEED START, ProStart, sau BioStart. Fertilizarea se poate face in acelasi timp cu insamantarea, sau la cateva zile dupa aceasta.
5. Irigarea semintelor
Acum tot ce trebuie să facem este să udăm și să menținem solul umed în mod constant până la germinarea completă, în general 10/15 zile. Acest lucru poate presupune intre 2 si 4 irigari usoare pe zi, fara ca apa sa balteasca. Apoi irigarea se va rari la o udare pe zi sau chiar mai rar, până când iarba ajunge la o înălțime de 8-10 cm astfel incat sa poata fi tunsa. Daca nu aveti sistem de irigat, va recomandam utilizarea unui aspersor oscilant ce se conecteaza la furtun, intrucat irigarea din mana este foarte imprecisa si in final, pacatoasa. In timp, rariti irigatul si cresteti cantitatea de apa, astfel incat sa ajungeti la 1-2 irigari pe saptamana, dimineata.
6. Prima tundere
Cand gazonul ajunge la 8-10 cm (după aproximativ 3-5 săptămâni), se va proceda la prima tăiere, îndepărtând aproximativ 1/3 din înălţime. Va sfatuim ca inainte de tundere, sa nu irigati 1-2 zile, pentru a nu denivela solul. Primele tunderi se vor face obligatoriu la treapta cea mai inalta a masinii de tuns.
7. Fertilizarea gazonului
Dupa a 2-a tundere, gazonul are nevoie din nou de ingrasamant solid, iar cea mai buna varianta este Action, Poly Green sau SprintN.
Ingrasamant solid se va aplica de regula de 4 ori pe an, de obicei la inceputul fiecarui anotimp.
8. Aplicare ingrasamant foliar
Tot dupa a 2-a tundere, se pot aplica tratamente foliare pentru gazon, precum Always, GreenUp sau Help.
Ideal ar fi sa alternati tratamentele Always + GreenUp cu Always+Help, o data la 4-5 saptamani in perioada martie-noiembrie.
9. Eliminarea buruienilor
Daca apar buruieni in gazon, ideal ar fi sa le eliminati manual. Tineti cont ca ele vor disparea rapid in mod natural prin tundere daca gazonul este ingrijit corect si fertilizat la timp. Insa daca ponderea de buruieni e mare, puteti folosi erbicid selectiv dupa a 3-a tundere, respectiv Dicopur Top pentru buruieni cu frunza lata si Foxtrot 69 pentru buruieni cu frunza ingusta.
Pe final, va lasam cateva ponturi, sau mai degraba greseli frecvente pe care nu trebuie sa le faci:
-Nu adauga pamant de umplutura peste vegetatia existenta sau peste solul compactat.
-Nu lasa solul sa se usuce in perioada de germinare, altfel vei avea o germinare neuniforma, greoaie si cu buruieni.
-Nu semana semintele fara ingrasamant solid de tip STARTER.
SPOR LA TREABA!
Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon: