Ingrijirea si fertilizarea plantelor ornamentale si a gardului viu
Vom detalia pe scurt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunosti despre fiecare procedeu: Toaletare, tratament preventiv, fertilizare si irigare.
Toaletarea si tunderea plantelor ornamentale
Se face obligatoriu cel putin o data pe an, primavara, insa se poate repeta atat toamna cat si pe parcursul anului (in afara perioadelor de stres termic accentuat).
La speciile de pini perioada de tăiere este redusa, in principiu de la începutul lui mai până la sfârşitul lunii mai, imediat după ce şi-au atins lungimea, dar înainte de dezvoltarea completă a frunzelor (acelor) tinere.
Formele precum forma sferică, ovală sau patrata, sunt de obicei realizate fără elemente ajutătoare, cu mâna liberă. Pentru a crea însă o formă ca atare, este nevoie de multă răbdare şi un ochi format.
Pentru a păstra forma unei plante ornamentale, trebuie lăsat să se formeze cât mai puţin lemn nou posibil. Daca tundem câţiva milimetri, este de cele mai multe ori suficient. Imediat ce lăstarul se dezvoltă în primăvară sau vară timpurie, atunci va fi înlăturat prin tăiere.
Tratamente preventive la plantele ornamentale
Preventia este foarte importanta, asa ca se recomanda utilizarea produselor specifice de ingrijire a plantelor, incepand de primavara devreme pana toamna tarziu, si se vor face 4-5 tratamente pe an. Recomandam produsele si calendarul de mai jos, fiind o schema de tratament testata de catre noi de-a lungul timpului, cu rezultate foarte bune si fara a suferi pierderi ale plantelor:
1. Momentul aplicării: Imediat după tăiere sau plantare - vom aplica fungicidul Score si insecticidul Mospilan impreuna cu ingrasamant foliar pentru plante ornamentale DeepGreen. Produsele se prepara in aceiasi apa si se aplica impreuna: 2.5ml Score + 3g Mospilan + 150ml DeepGreen in 10L de apa. Separat re recomanda aplicarea de ingrasamant granule pentru plante ornamentale NUTRIPRATO, la baza plantei, in doza de 50gr/mp.
2. Momentul aplicării: In timpul dezvoltarii lăstarilor – vom folosi fungicidul Switch impreuna cu insecticidul Decis Expert si ingrasamant foliar plante DeepGreen. Dozaj: 10g Switch + 2.5ml Decis + 150ml DeepGreen in 10L de apa.Produsele se prepara in aceiasi apa si se aplica impreuna.
3. Momentul aplicării: Înainte de înflorit (daca e cazul) sau dupa dezvoltarea completa a frunzelor – vom folosi fungicid Score impreuna cu insecticid Mavrik si ingrasamantul foliar DeepGreen. Dozaj: 2.5ml Score + 5ml Mavrik + 150ml DeepGreen in 10L de apa. Produsele se prepara in aceiasi apa si se aplica impreuna. In aceasta faza putem folosi din nou ingrasamant solid NutriPrato la baza plantei, in doza de 30gr/mp
4. Momentul aplicării: in timpul verii – vom utiliza ingrasamant foliar DeepGreen - 150ml DeepGreen in 10L de apa.
5. Momentul aplicării: La sfârșitul perioadei de vegetație – vom aplica fungicid cupric, Zeama Bordeleza. Aplicata in acest moment, va impiedica supravietuirea bolilor peste iarna. Pentru rezultate bune, este bine sa adunam intai frunzele de pe jos si apoi sa stropim plantele cu solutie. Dozaj: 50g in 10L de apa.
Fertilizare si ingrasamant pentru plante ornamentale
Asa cum am mentionat la punctual anterior, este important ca pe langa tratamentele preventive, sa ajutam plantele si cu nutrientii necesari dezvoltarii. Prin urmare, fertilizarea regulată este esențială pentru o bună creștere. Ingredientele adăugate în fertilizator promovează creșterea plantei și consolidează capacitatea acesteia de a alunga dăunătorii și bolile. Recomandarea noastra este sa administram de 2 ori ingrasamant granule la baza plantei, si 3-4 administrari de ingrasamant foliar.
Nota: Fertilizarea se face doar în perioadele de creștere. Altfel, plantele vor continua să dezvolte noi lăstari, ceea ce le va face vulnerabile la venirea iernii.
Irigarea plantelor ornamentale
Desigur ca plantele au nevoie si de apa. Subliniem faptul ca plantele aflate in locuri umbroase, sau pozitionare nordica, necesita foarte putina apa si mai putine irigari pe luna (daca au si varsta necesara, isi extrag necesarul de apa din adancimea solului). Ca regula generala la plante, mai bine udam mai putin decat mai mult, o planta care se usuca poate fi salvata, insa o planta cu radacini putrezite, nu! În general, este mai bine să udam rar si abundent decât să udam putin si des.
In ce perioada a zilei se uda plantele? De indata ce rasare soarele, plante sunt gata sa inceapa sa creasca, asadar profitam de acest lucru udand plantele de gradina dimineata. Daca programul nu ne permite sa facem asta dimineata, putem iriga dupa ce soarele nu mai este atat de puternic.
Spor la treaba!
Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari, va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon: