Insecte si viermi in gazon
Când ne gândim la ce dăunători putem avea în gazon, ne vin în minte în primul rând bolile fungice și buruienile. Dar este subestimată o altă problemă, potențial șimai gravă: pagubele cauzate de unele familii de insecte și in special de larvele lor.
DAUNELE CAUZATE DE INSECTE SI VIERMI IN GAZON
Daunele cauzate de insecte sunt deosebit de subtile, deoarece sunt confundate cu efectele unei boli fungice sau chiar a lipsei de apă.
De regulă aceste situații apar în perioada aprilie-septembrie, tocmai de aceea daunele produse de viermi sunt confundate cu o posibilă carență de apă sau o boală. De cele mai multe ori cei care întâlnesc această problemă primesc sfaturi greșite, spre exemplu să irige, sau să aplice un fungicid. Ceea ce se întâmplă de fapt este foarte diferit de o boală fungică.
Insectele, încă în stare larvă, încep să se dezvolte la câțiva centimetri sub pământ și se hrănesc cu rădăcinile gazonului. Fiindu-i afectate rădăcinile, se îngălbenește și dacă nu se intervine rapid, moare.
Se întâmplă adesea ca, pe lângă faptul că provoacă daune rădăcinii gazonului, aceste larve atrag păsări capabile să creeze găuri mari și să ridice bulgări întregi de gazon în căutarea hranei lor preferate.
CUM DEPISTĂM PROBLEMA
Gazonul afectat de larve ale insectelor devine galben și rar din zi în zi și se poate smulge ușor, că și cum nu ar avea rădăcina. Dacă depistăm aceste simptome, putem face și un test cu apă și săpun. Într-un litru de apă adăugăm 3-4 linguri de săpun lichid, amestecăm și turnam pe o zona unde gazonul afectat întâlnește iarbă verde. Ideal ar fi că testul să fie făcut după amiază, să nu fie foarte cald. Ar trebui ca în câteva secunde să apară viermi care ies la suprafață.
De asemenea, prezența viermilor pe trotuar sau prezența păsărilor în gazon, sunt 2 semne clare că sunt probleme.
TRATAMENT ÎMPOTRIVA VIERMILOR ȘI A INSECTELOR DIN GAZON
Pentru zone deja afectate:
Tratamentul pentru eliminarea viermilor sau a larvelor din gazon se face cu insecticid.
Puteți folosi Karate Zeon, 2ml în 10L de apă pentru 100mp.
Dacă se aplică pe timp de zi, va fi necesară o irigare scurtă după aplicare pentru a ajută soluția să ajungă pe sol.
Tratament preventiv pentru a nu ajunge în situațiile de mai sus:
Cea mai bună metodă este prevenția, iar pentru a preveni apariția larvelor și a viermilor în gazon este necesar să se creeze un mediu complet inospitalier pentru insectele care trăiesc în sol atât în formă lor adultă, cât și în formă larvă. În acest scop se folosesc produse pe bază organică bogate spori de ciuperci și bacterii care se hrănesc cu ouăle și larvele insectelor. Acestea sunt produse care nu au acțiune reziduală și nu alterează ecosistemul natural al pământului, sunt inofensive pentru oameni, animale și mediu.
Exemplu de tratament ce poate fi aplicat lunar în perioada aprilie-septembrie:
30grame Fly + 200ml Vigor Liquid în 10L de apă. Produsele se gasesc aici: insecticid natural Fly
După aplicare se iriga din abundență - 10L de apă/mp.
Țânțari, musculițe sau căpușe în gazon
Dacă vorbim de insecte precum țânțari sau musculițe sau căpușe, este bine de știut că acestea NU dăunează gazonului, ci oar indică faptul că umiditatea este prea mare (de aici atracția țânțarilor și a musculitelor) sau că gazonul este ținut prea înalt (mediul ideal pentru căpușe). Așadar remedierea acestor 2 aspecte o să va ajute să eliminați sau să diminuați în proporție foarte mare prezența acestora. Tratamentul împotriva lor se poate face atât cu Karate Zeon, respectând doză de mai sus, cât și cu un insecticid de contact precum Foval - pe care il gasiti aici.
Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon: