Notiuni de baza pentru intretinerea gazonului
Vom detalia operatiile cel mai des realizate: tunsul si irigarea, apoi aplicarea de ingrasaminte solide + lichide si scarificarea. Acestea facute corect si cu respectarea acestui ghid vor reduce la minim intretinerea gazonului, si implicit curtea dvs. va arata asa cum v-ati dorit.
Tunderea
Tunderea - produce indesirea gazonului, suprima buruienile si da un aspect ingrijit curtii. Mentineti inaltimea de tundere constanta pe tot parcursul anului si tundeti oridecate ori e nevoie, doar sa nu fie inghetata iarba sau foarte uda.
Nu tundeti gazonul mai scurt de 5.5-6 cm si nu tundeti mai mult de 30 % din lungimea firului de iarba. De regula masinile de tuns cu 3 trepte treapta maxima de sus corespunde cu 5.5-6 cm iar la cele care au mai multe trepte corespunde cu 6.5-7 cm, cautati in specificatiile masinii de tuns sau masurati dvs iarba dupa tuns cu o rigla in gazon ca sa stabiliti treapta pe care sa tundeti.
Tundeti cel putin saptamanal gazonul. In luna mai si iunie va recomandam sa tundeti de 2 ori pe saptamana.
Ascutiti regulat cutitele masinii de tuns, la masinile mici de tuns preferabil la fiecare 1500 mp iar la cele mari la 2-3000 mp. Folositi o pila mai fina pentru metal. La cateva luni duceti cutitele la o ascutitorie profesionala.
Recomandam: Masina de tuns Eletrica Dedra 1200W cu un raport calitate/pret exceptional pentru suprafete mici si medii sau alte variante pe ACUMULATOR sau BENZINA care pot satisface nevoile oricarei curti indiferent de complexitate. Vezi Catalog Utilaje pentru Gazon.
Irigarea gazonului
Foarte multe peluze nu sunt irigate corect. Cele mai frecvente GRESELI in irigarea gazonului sunt:
- irigarea facuta seara (favorizeaza aparitia mucegaiului)
- irigarea zilnica
- irigarea facuta din mana cu furtunul. Exista aspersoare mobile destul e bune care va ajuta sa irigati fara probleme pana in 200-250 mp.
- setarea unor timpi de udare dupa bunul plac, fara a sti cantitatea de apa administrata
Irigati cu 30 L de apa/mp/sapt cand sunt 30 C in medie ziua.
Nu irigati mai mult de 2 ori pe saptamana vara si odata pe sapt primavara/ toamna. De regula majoritatea speciilor de gazon folosite la noi in tara necesita:
- la mijlocul lunii aprilie incepem cu o irigare pe saptamana 12-15 mm apa/mp (12-15l/mp)
- la mijlocul lunii iunie probabil va fi nevoie sa introducem a doua irigare de 12-15 mm/mp (12-15l/mp)
- la mijlocul lunii august incepem sa reducem irigarea la una pe saptamana
- dupa 15 septembrie vom opri sistemul automat si vom iriga manual cand solul e bine uscat la suprafata
Fertilizarea
Nu puteti avea un gazon sanatos fara aplicarea de ingrasaminte.
In primii 4 ani de la instalare/ semanare se vor face minim 3 aplicari de ingrasamant solid, una primavara (aprilie) si doua toamna (august, sfarsit de septembrie). In cazul in care exista trafic ridicat se va adauga o fertilizare in plus/ an.
Completarea cu ingrasaminte pentru o curte cu gazon decent inseamna:
- Peluzele mai tinere de 3-4 ani necesita 4 aplicari de ingrasamant pe an.
- Peluzele cu varsta intre 4-7 ani au nevoie de 3-4 aplicari de ingrasamant pe an.
- Peste 7-8 ani probabil 2-3 aplicari de ingrasamant solid sunt suficiente.
Ingrasamintele solide contin de regula doar macronutrienti, ei suplinesc nutrientii si ofera o eliberare lenta, constanta. Ingrasamintele lichide contin pe langa macronutrienti si microelemente, biostimulatori, aminoazici care sunt foarte benefici cel in primii ani de viata ai peluzei.
Îngrășăminte solide all season cu eliberare graduala a nutrientilor, care uniformizeaza culoarea fara cresteri accelerate:
- Poly Green la ambalaj de 25 kg, doza de aplicare 2.5-3 kg/100 mp
- Action, ambalaj de 4 kg, doza de aplicare 3 kg/100 mp
Îngrășăminte lichide:
- Always, biostimulator, uniformizarea culorii, capacitatea de a rezista mai bine la caldura si frig
- Help, inverzeste, intareste frunza, mai buna toleranta la trafic, umbra, canicula si frig
- GreenUP, inverzeste, stimuleaza planta sa formeze noi frunze, indesire, intensificarea culorii verzi
Scarificarea
Scarificarea de intretinere e, de fapt o greblare, o scormonire a coronamentului gazonului si a suprafetei solului. O putem considera o ”pieptanare” care are numeroase beneficii, necesara cel putin de 1-2 ori pe an (aprilie si septembrie) insa pentru cei care va doriti un gazon des, sanatos si de un verde uniform, va recomandam scarificarea de 3-4 ori pe an (martie -mai - august - ocombrie). Vom folosi tamburul cu sarme pentru aceasta operatie.
Recomandam: Scarificatorul Electric Dedra 1500W sau Scarificatorul pe Acumulator Dedra 2x18V